Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-04-2015

2015-04-08

Uniform Resource Locator

betekenis & definitie

Uniform Resource Locator vaak afgekort tot URL, is het unieke adres dat verwijst naar een locatie op internet. Dit kan een webpagina , afbeelding, video, document of een ander bestand zijn.

Een URL bestaat meestal uit een viertal delen: het protocol, het domein, het pad en de bestandsnaam. Het protocol is in veel gevallen bij internetpagina's http:// dit wordt gevolgd door het domein, bijvoorbeeld http://www.ensie.nl. Na het domein volgt een pad, een pad geeft een bepaalde locatie binnen een website aan. Deze paden zijn altijd voorzien van een naam, welke begint en eindigt met een slash. Na deze padnaam volgt de naam van de pagina of van het bestand. Ter verduidelijking staat hieronder een voorbeeld van een URL waarbij de viertal delen zijn ontleed. URL. Protocol, domein, pad en bestandsnaam

Bij het maken van een URL zijn er enkele redenen waar men zich aan moet houden. Zo mogen bepaalde speciale tekens niet gebruikt worden. Spaties zijn bijvoorbeeld verboden. Daarnaast zijn te lange URL's niet toegestaan: vaak kunnen adressen met meer dan 5000 tekens problemen opleveren.