Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 30-11-2016

Trumpisme

betekenis & definitie

Trumpisme is de benaming voor een stijl van debatteren en politiek voeren die nadrukkelijk afstand neemt van het huidige politieke establishment. De naam trumpisme is afgeleid van de naam Donald Trump, die met deze stijl van debatteren de Amerikaanse presidentsverkiezingen won in november 2016.

Trumpisme kan worden gezien als reactie op conventionele manieren van politiek voeren en debatteren. Trumpisme zet zich sterk af tegen het politieke establishment, waarin voornamelijk inhoudelijk gedreven debatten centraal staan. Het gaat bij trumpisme niet om de inhoud van de debatten, maar juist om de vorm, bijvoorbeeld het neerzetten van een volkse stijlfiguur.

Trumpisme als wijze van politiek voeren is afgeleid van Donald Trump, die met deze stijl de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 won. Hoewel het voeren van politiek op basis van ant-establishment sentimenten niet nieuw is, wordt binnen het trumpisme niet alleen de inhoud van politieke standpunten van het establishment verworpen, maar wordt de gehele stijl van conventioneel politiek voeren verworpen. Binnen trumpisme wordt er geen waarde gehecht aan de juistheid van uitspraken of de haalbaarheid van politieke standpunten, de vorm waarmee deze uitspraken of standpunten worden gepresenteerd is hetgeen wat telt. Het politieke establishment wordt hierbij nadrukkelijk weggezet als saai of vermoeiend. Men pretendeert niet rechtlijnig en consistent te zijn, enkel een totaal andere koers in te slaan dan het establishment voorheen heeft gedaan.

Binnen het trumpisme staat het genereren van aandacht, voornamelijk via de media, centraal. Of men positief of negatief in de media komt, maakt binnen het trumpisme weinig uit, zolang men maar in beeld komt en blijft. Trumpisme kan dan ook worden omschreven als aanwezigheidspolitiek, waarbij men als kandidaat voor een bestuurlijke functie zorgt dat men continu in het nieuws is.