Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-04-2015

2015-04-08

Triatlon

betekenis & definitie

Triatlon, of Triathlon, is een sport met drie verschillende onderdelen. De originele triatlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen.

Op de originele triatlon bestaan vele varianten, het zijn dan met name de afstanden die variëren. Meestal worden die ingekort zoals ook bij de Olympische Spelen het geval is. Sinds de Olympische Spelen van Sydney in 2000 is triatlon ook een Olympische sport geworden. Tijdens de Olympische Spelen zwemmen de atleten 1,5 kilometer, wordt er 40 kilometer gefietst en 10 kilometer hardgelopen. Maar er bestaan ook meervoudige triatlons: bij de dubbele marathon worden alle afstanden van de traditionele marathon verdubbeld.
Triatlon wordt ook wel een 'multisport' genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat verschillende sporten worden samengevoegd in één sportdiscipline. Zo bestaat er biatlon waarbij atleten langlaufen en onderweg moeten schieten. Maar ook in de atletieksport bestaan er 'multisporten' zoals de tienkamp voor mannen en de zevenkamp voor vrouwen. Hierbij wordt een klassement gevormd van allerlei disciplines uit de atletieksport.