Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Tompoes

betekenis & definitie

De tompoes is een Nederlandse lekkernij, gemaakt van bladerdeeg en banketbakkersroom. Het gebak is rechthoekig van vorm en de room zit tussen twee lagen bladerdeeg. Op de bovenste laag bladerdeeg ligt een laagje glazuur, bij de meeste tompoezen roze gekleurd.

De bekendste tompoes heeft een roze glazuurlaag, maar het gebakje verschijnt ook in andere kleuren. Tijdens Koninginnedag worden er bijvoorbeeld veel oranjetompoezen verkocht, met een oranje gekleurd laagje glazuur. De lekkernij is vaak lastig te eten, doordat de room los tussen twee plakken bladerdeeg zit. Hierdoor is het gebakje niet door te snijden zonder de room uit het gebak te duwen. Qua uiterlijk en grootte lijken alle Nederlandse tompoezen op elkaar. De banketbakker die het gebakje bedacht komt uit Amsterdam en liet zich voor de naam inspireren door generaal Tom Thumb. Deze generaal Tom Thumb was een dwerg die optrad in het circus dat een bezoek bracht aan Amsterdam. Het gebak zelf is gebaseerd op het Franse millefeuille. De lekkernij wordt niet alleen in Nederland gebakken, er zijn ook varianten in landen als Zweden, België en de Verenigde Staten. Het gebak heeft overal een andere naam, in de Verenigde Staten heet het een nap of napoleon en in Australië wordt het een vanilla slice genoemd.