Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Syndroom van Tietze

betekenis & definitie

Het syndroom van Tietze is een reumatische en chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de borstkas ontstoken en opgezwollen is. Het is geen ernstige aandoening, maar wel een pijnlijke. Een andere naam van de aandoening is: costochondrodynie.

Het syndroom van Tietze zorgt voor hevige pijn in de borstkas. De pijn is te voelen wanneer een patiënt ademt, niest, hoest of beweegt. Ook aanraking kan pijnlijk zijn. Dit kan veel invloed hebben op het dagelijkse leven van een patiënt. Het is moeilijk om aan te geven of iemand het syndroom van Tietze heeft, omdat röntgenfoto's geen afwijkingen laten zien. Ook bloedonderzoek toont de ziekte niet aan. Een arts zal de ziekte diagnosticeren aan de hand van de klachten van een patiënt. Verder zal hij andere oorzaken moeten uitsluiten voordat hij de diagnose 'Tietze' geeft.
Het is onbekend hoe het syndroom ontstaat en hoe het behandeld kan worden. Vaak worden ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven. De ziekte komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.