Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-07-2016

2016-07-14

Symposium

betekenis & definitie

Een symposium is ook wel een congres of een conferentie. Een symposium is een wetenschappelijke samenkomst waarop verschillende geleerden een lezing houden over een bepaald onderwerp.

In het Oude Griekenland was een symposium een eet- of drinkgelegenheid waarbij er met elkaar werd gesproken en gediscussieerd, wat kon leiden tot serieuze discussies over een bepaald onderwerp. Symposium betekent dan ook letterlijk ‘samen drinken’.

In de wetenschap is een symposium een bijeenkomst van wetenschappelijke onderzoekers. Deze presenteren hun werk, verdere beeldvorming op een bepaald onderwerp en er worden ideeën uitgewisseld. Symposia zorgen ervoor dat er belangrijke ideeën en informatie worden uitgewisseld tussen wetenschappers. Vaak worden er tijdens een symposium door meerdere wetenschappers, elk afzonderlijk, een korte presentatie gegeven van hun werk. Hierbij vindt ook een discussie plaats. Vaak zijn er een of meerdere sleutelfiguren van een bepaald vakgebied aanwezig om een langere presentatie of een college te geven. Naast presentaties of colleges vinden er ook vaak paneldiscussies, rondetafelgesprekken en workshops plaats.

Een symposium kan worden georganiseerd (en georiënteerd zijn) op lokaal, regionaal, nationaal of zelfs internationaal niveau.