Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-07-2016

2016-07-14

Sympathiek

betekenis & definitie

Sympathie is een eigenschap. Als iemand sympathiek is, is deze persoon vriendelijk en aangenaam in de omgang en voelt deze persoon zich snel betrokken bij de het wel en wee van anderen.

Bij sympathie draait het vooral om bereid te zijn om zich in de zorgen van een ander te verplaatsen. Een persoon kan sympathie geven. Dit werkt vaak opbeurend voor de andere persoon want deze krijgt het gevoel gesteund te worden.

Kenmerken van sympathieke mensen zijn bijvoorbeeld dat zij veel luisteren en veel vragen stellen. Ook zijn sympathieke mensen oprecht en oordelen zij niet (snel).

Maar sympathie kan niet altijd positief zijn. Het Stockholmsyndroom is namelijk een psychologisch verschijnsel dat soms kan optreden bij een gijzeling. Als de gegijzelde aan het Stockholmsyndroom lijdt, betekent dit dat deze persoon sympathie krijgt voor de gijzelnemer. Er wordt gedacht dat dit syndroom kan ontstaan in een omstandigheid waarin de gijzelnemer absolute controle heeft over de basisbehoeften van het slachtoffer.