Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Suikergoed

betekenis & definitie

Suikergoed is snoepgoed met een zoete smaak en vaak gemaakt van suiker. Rondom de tijd van Sinterklaas wordt suikergoed veel gegeten.

Suikergoed zit vaak gemengd door strooigoed. Strooigoed bestaat uit kleine lekkernijen zoals pepernoten, suikerhartjes, kruidnoten en schuimpjes. Dit wordt vaak gestrooid door Zwarte Piet als hij met Sinterklaas aankomt in Nederland of als hij met Sinterklaas aankomt bij kinderen thuis. Vroeger werd suikergoed veelal gegeten door rijke mensen, omdat rietsuiker een duur ingrediënt was. Toen ontdekt werd dat suiker ook uit suikerbieten kon worden gehaald, werd suikergoed voor iedereen gemaakt omdat het een veel goedkopere methode was.

Suikergoed werd door Germanen als offer gemaakt voor Goden. Vaak offerden ze dieren, maar toen dit verboden werd door de kerk besloten de Germanen om suikergoed te maken in de vorm van dieren. Ze wilden natuurlijk dat het zo goed mogelijk leek op een echt beest. Wilde zwijnen werden het meest geofferd, omdat ze symbool staan voor geluk. Vandaar dat marsepein vaak in de vorm van varkens wordt gemaakt.