Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-03-2012

2012-03-06

Stotteren

betekenis & definitie

Stotteren kan worden omschreven als een spraak- en communicatiestoornis. Een persoon die stottert herhaalt bepaalde klanken en verlengd de lettergrepen, waardoor praten minder soepel gaat.

Mensen die stotteren zijn daar meestal tussen hun tweede en zevende levensjaar mee begonnen. Dit kan het gevolg zijn van zowel omgevingsfactoren als van biologische factoren. In het eerste geval kan het gaan om het te snel willen praten, waardoor kinderen struikelen over de woorden. Aan de andere kant is stotteren genetisch bepaald, en komt het vaker voor in families waarin meerdere mensen er last van hebben. Veel kinderen groeien uiteindelijk over het stotteren heen of kunnen er, bijvoorbeeld met de hulp van logopedisten, meer grip op krijgen.
Er zijn verschillende vormen van stotteren. Sommige mensen maken hun woorden niet af of herhalen deze vaker ("her...her...her...herhalen"). Bij anderen komen bepaalde tussenklanken vaker voor ("kkkkkklanken") en er zijn ook personen die soepel kunnen praten, maar ineens vastlopen bij een bepaalde klank.