Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 29-03-2016

2016-03-29

Spiegelen

betekenis & definitie

Spiegelen is een vorm van lichaamstaal en communicatie die vaak wordt omschreven als het nadoen van een ander door hetzelfde te bewegen. Dit gebeurt meestal onbewust maar kan ook bewust worden gedaan.

Spiegelen kan alleen plaatsvinden tussen twee of meerdere personen. Spiegelen komt het vaakst voor als men met elkaar in gesprek is. Iemand die zich spiegelt aan een ander laat dit vaak zien door de zelfde houding aan te nemen of op het zelfde moment iets doen als de ander. Spiegelen wordt ook wel nabootsen genoemd. Ook dieren doen het. Een groep vogels nemen bijvoorbeeld elkaars houding over door allemaal dezelfde kant op te vliegen en vormen een geheel. En dat is ook bij mensen zo, een persoon die zichzelf aan een ander spiegelt is vaak oprecht geïnteresseerd en neemt de houding, manier van praten of zelfs de woorden over van een ander zodat twee mensen een eenheid worden. De term spiegelen wordt daarom ook gerefereerd aan een spiegel waarin iemand zichzelf ziet.

Iemand zijn bewegingen nadoen geeft dus het gevoel van overeenstemming. Er zijn bepaalde technieken die men kan leren om bewust te spiegelen. Spiegelen kan een positief effect hebben tijdens gesprekken of bij het verkopen van een product. De kunst is dat het zo subtiel mogelijk moet zodat de ander niet doorheeft dat hij of zij nagedaan wordt. Dit kan onder andere door te letten op de mimiek, ademhaling en zelfs het tempo van het knipperen met de ogen. Verkopers worden zelf getraind om klanten te leren spiegelen.

Naast deze vorm van spiegelen zijn er nog andere zaken die ook spiegelen worden genoemd, zoals het terugkaatsen van licht of het vooraan zetten van producten in het schap van een supermarkt.