Somatiek betekenis & definitie

Somatiek is de benaming voor de behandeling van lichamelijke klachten. De zorg en behandeling bij een chronische lichamelijke aandoening wordt ook wel somatische zorg genoemd. Somatische klachten zijn altijd lichamelijke klachten.

Somatisch betekent letterlijk lichamelijk. Somatiek verwijst dus naar alle behandelingen die betrekking hebben op het menselijk lichaam. Er zijn verschillende soorten lichamelijke aandoeningen die onder somatische zorg vallen. Deze klachten kunnen tijdelijk, maar ook chronisch zijn. Voorbeelden van tijdelijke klachten zijn een revalidatie na een ziekte of een operatie. Men kan hierbij denken aan een gebroken been.

Er zijn verschillende chronische ziekten waarvoor iemand in aanmerking komt voor somatisch zorg, zoals, de Ziekte van Parkinson, chronische bronchitis en longemfyseem, nierfalen, hartfalen, reuma of kanker. Alle andere tijdelijke lichamelijke klachten die men kan voorstellen, kan men zien als somatische klachten en vallen om deze reden onder de somatiek.

Een somatisatiestoornis is een stoornis waarbij iemand veel verschillende lichamelijke klachten heeft. Hiervoor kan dan geen lichamelijke oorzaak voor worden geworden. De klachten kunnen heel verschillend zijn, maar liggen veelal ten grondslag aan geestelijke stoornissen, zoals angst of depressie.

Laatst bijgewerkt 01-08-2016