Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 03-08-2015

2015-08-03

Smoothie

betekenis & definitie

Een smoothie is een drank van verschillende gepureerde vruchten en of groenten, maar er zijn vaak ook andere producten aan toegevoegd, zoals yoghurt, melk of ijs. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid en soort vruchten zitten in een glas van 250 milliliter zo'n 110-140 kilocalorieën.

Smoothies worden bereid met een blender of mixer. Smoothies tellen voor maximaal 100 gram mee bij de aanbevolen hoeveelheid fruit. In een smoothie zit de voedingsstof vocht (water) die bijdraagt aan het op peil houden van de vochtbalans.


Een smoothie bevat veel vitamine C en vezel als je de hele vrucht gebruikt bij de bereiding. Smoothies tellen voor maximaal 100 gram mee bij de aanbevolen hoeveelheid fruit, omdat er vaak minder vezels inzitten dan in fruit. In een smoothie zit de voedingsstof vocht die bijdraagt aan het op peil houden van de vochtbalans. 

De gezondheidsvoordelen van een smoothie zijn vergelijkbaar met fruit als je de smoothie vlak voor gebruik bereid met vers fruit. Voor verpakte smoothies (flesjes/pakjes) geldt dat de gehaltes aan bepaaldevoedingsstoffen zoals vezels en vitamine C lager zijn dan van nature aanwezig in vers fruit. Deze smoothies worden daarom maar voor maximaal 100 gram meegeteld bij het realiseren van de aanbevolen hoeveelheid fruit.