Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 01-08-2016

Smaad

betekenis & definitie

Smaad is een vorm van belediging waarbij men opzettelijk iemands goede naam en eer aantast door deze persoon van iets te beschuldigen. De bedoeling hiervan is dat deze beschuldiging openbaar wordt.

Het doel van smaad is het ruïneren van de reputatie van het slachtoffer.Bij smaad moet er worden voldaan aan drie voorwaarden. Dit zijn: het opzettelijk aanranden van iemands eer of goede naam, de belediging moet bestaan uit de tenlastelegging van een bepaald feit en de dader had het kennelijke doel ruchtbaarheid aan het feit te geven, oftewel het publiekelijk verspreiden van het feit.

Voor smaad kan men worden gestraft. Smaad lijkt op laster, maar bij smaad gaat het niet per se om beschuldigingen die niet waar zijn. De beschuldigingen worden vaak wel zo veel mogelijk opgeblazen om de reputatie van het slachtoffer nog erger te ruïneren. De feiten waarvan het slachtoffer van wordt beschuldigd, zijn lang niet altijd strafbaar. Zo kan overspel ook worden gebruikt als feit voor smaad.

Smaad treedt vaak op als wraakactie of vanuit frustratie na het beëindigen van een relatie. Smaad kan ook dienen als dreigement, wat leidt tot chantage. Smaad kan ook optreden door het publiceren van tekst of afbeeldingen, dit heet smaadschrift. De maximale straf is hiervoor veel hoger.

Voor smaad staat een maximumstraf van zes maanden gevangenisstraf of een geldboete van de derde categorie: 7.800 euro. De maximale straf voor smaadschrift is één jaar gevangenisstraf. Smaad of smaadschrift tegenover overledenen levert een maximumstraf van drie maanden gevangenisstraf op.