Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 07-12-2016

2016-12-07

Sluipvlees

betekenis & definitie

Sluipvlees is vlees dat min of meer onbewust wordt gegeten. Sluipvlees kunnen kleine tussendoortjes van vlees zijn die ongemerkt worden gegeten of producten waar onverwacht toch vlees in zit.

Sluipvlees kan in de praktijk betrekking hebben op twee verschillende situaties, waarin ongemerkt vlees wordt geconsumeerd. De eerste komt voor wanneer men voornemens heeft om een, meerdere of helemaal geen enkele dag per week vlees te consumeren. Hierbij wordt door veel mensen alleen rekening gehouden met het avondeten. Het is echter een stuk lastiger om ook goed op het ontbijt, lunch en alle tussendoortjes te letten. Een boterham met een plak ham of een bitterbal bij de borrel wordt al snel over het hoofd gezien. Dit wordt ook wel sluipvlees genoemd. Sluipvlees is het vlees dat men ongemerkt eet, terwijl men voornemens was om dit niet te doen.

Daarnaast kan de term sluipvlees ook betrekking hebben op voedselproducten waar vlees is in verwerkt, maar waarvan men het niet verwacht. In andere woorden, sluipvlees heeft in deze situatie betrekking op alle producten waarin dierlijke overblijfselen zijn verwerkt. Hierbij kan worden gedacht aan producten als kroepoek, waarin garnalen zijn verwerkt, of kauwgom, waarin vaak gelatine is verwerkt wat wordt verkregen van de beenderen en huiden van varkens en koeien.