Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 01-08-2016

Sentiment

betekenis & definitie

Sentiment is een gevoel of een stemming waardoor men ontroerd raakt. Deze emotie heeft betrekking op iets of iemand anders.

Een sentiment heeft veelal betrekking op een bepaalde tijdsperiode, zoals een vakantie.Sentiment kan verwijzen naar de activiteit van de vijf materiële zintuigen; horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Deze zintuigen kunnen vervolgens in verbinding staan met verschillende dingen, waar het sentiment naar verwijst. Dit zijn gevoelens en emoties, een sentimentele roman, het marktsentiment, een sentimentele analyse of nieuws sentiment. Bij gevoelens en emoties staat een emotionele reactie in verhouding met de situatie.

De sentimentele roman is een achttiende-eeuwse literair genre. Hierbij worden emoties en intellectuele concepten van sentiment, sentimentalisme en gevoeligheid gevierd. Deze romans richten zich op de emotionele reacties, zowel vanuit de personages als de lezers van het boek.

Marktsentiment is het optimisme of het pessimisme in de financiële- en grondstoffenmarkt. Hierbij verwijst het sentiment voornamelijk naar het gevoel dat men heeft bij ontwikkelingen op de markt of beurs. Sentimentele analyse is het automatisch opvatten van adviezen/meningen die zijn verwerkt in een tekst. Nieuwssentiment is het automatisch opvatten van adviezen/meningen verwerkt in het nieuws.

< >