Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 12-04-2015

Schutzstaffel

betekenis & definitie

De Schutzstaffel (SS) was een militaire eenheid binnen de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), de partij van Adolf Hitler.

Na de 'Nacht van de lange messen', waarin de top van de Sturmabteilung (SA) werd uitgeroeid door de nazi's (gepland door Himmler en Hitler) kwam de SS aan de macht. De beruchte leider van de SS was Heinrich Himmler. De Waffen SS was het officiële leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, jonge Duitse soldaten moesten verplicht (sommige echter vrijwillig) vechten aan het front. De SS was een elite-eenheid in die tijd. Ze had eigen uniformen, militaire rangen en kentekens.

Het leger van de SS was grotendeels verantwoordelijk voor de holocaust, het systematisch uitroeien van zes miljoen Joden in concentratiekampen en vernietigingskampen. De SS werd na de oorlog bestempeld tot misdadige organisatie, vanwege de gruwelijke daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele mensen zijn gemarteld, vermoord, mishandeld of verjaagd in dorpen. Het medeverantwoordelijk zijn voor de holocaust werd tijdens het proces van Neurenberg bestempeld als misdaad tegen de mensheid.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.