Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 23-06-2016

2016-06-23

Schurft

betekenis & definitie

Schurft is een huidziekte die wordt veroorzaakt door de zogenaamde schurftmijt. Schurft is geen ernstige ziekte, maar kan wel heel vervelend zijn. De voornaamste klachten van schurft zijn gerelateerd aan de heftige jeuk die het kan veroorzaken.

Schurft ontstaat door schurftmijten. Dit zijn minuscule insecten die er onder een vergrootglas uit zien als spinnetjes. Wanneer schurftmijten in aanraking komen met de menselijk uit, graven ze hier gangetjes in van ongeveer 1 cm. In deze gangetjes in de bovenste laag van de menselijke huid leggen de schurftmijten eitjes. De gangetjes zien er vanuit het perspectief van de drager uit als schilferachtige plekjes. Schurftmijten graven met name gangetjes in de handen tussen de vingers, maar ook in de oksels en bij de geslachtsdelen.

Hoewel schurft erg vervelend is, is het op zich niet schadelijk voor de mens. De gangetjes die de schurftmijten graven, zijn niet diep genoeg om blijvende schade aan te richten. Wel veroorzaakt schurft ernstige jeuk. Dit komt door een afweerreactie van het lichaam op de uitwerpselen van de schurftmijten. Door te krabben kan men kleine blaasjes of pukkeltjes openen, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Schurft wordt overgedragen via de huid. Hiervoor dient men contact te hebben met iemand die besmet is. De schurftmijten kunnen dan overspringen, waardoor men vervolgens ook besmet is. Schurftmijten zitten soms ook in beddengoed, waardoor diegene die in het bed slaapt vanzelf de gastheer of -vrouw wordt van de mijten.

Om schurft te behandelen moet men zichzelf van top tot teen insmeren met zalf. Aangezien schurft zeer besmettelijk is, is het aan te raden dat iedereen in de direct omgeving dit ook doet. Daarnaast moeten alle kleren alsmede beddengoed worden gewassen. Het belangrijkste is dat iedereen dit tegelijk doet, anders blijven schurftmijten aanwezig.