Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 15-09-2016

Rivier

betekenis & definitie

Een rivier is een natuurlijke waterstroom. Deze brede natuurlijke waterloop verzorgt de afwatering van een stroomgebied.

Een rivier is het zichtbare gedeelte van het afvoersysteem dat het overtollige water in een bepaald gebied afvoert. Een rivier ligt altijd in een stroomgebied, dat het totale omringende gebied is waarbinnen al het overtollige water via die ene rivier wordt afgevoerd.

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen oceanische rivieren, die zoals de naam al doet vermoeden, in een zee of oceaan uitmonden en continentale rivieren. Deze eindigen in een meer, een moeras of een woestijn.

Een rivier kan op twee manieren ontstaan. Dit kan door neerslag uit de lucht en ten tweede uit sneeuw en gletsjers. Bij de eerste soort sijpelt een deel van de neerslag in de grond. Dit wordt een waterlaag, die niet verder de grond in kan. Het water wil toch naar buiten en zo wordt dit water een bron. Hierdoor ontstaat een rivier.

Bij de tweede manier glijden sneeuw en gletsjers van een berg. Deze smelten onderweg, en het smeltwater vormt het begin van een bergrivier. Als de rivier zijn weg vindt naar de zee, komt er nog meer water in de rivier terecht, zoals regenwater.

Als er niks aan een rivier wordt gedaan, slijpt de buitenbocht uit en verzandt de binnenbocht. Hierdoor ontstaan bochten. Om de rivier op dezelfde plek te houden, leggen mensen kribben en strekdammen aan. Hierdoor krijgt de rivier een regelmatige loop. De vaargeul wordt ook op zijn plaats gehouden en deze blijft ook nog eens even diep.