Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 07-12-2021

Repressie

betekenis & definitie

Onder repressie verstaat men doorgaans een situatie van onderdrukking van bepaald gedrag of een meningsuiting. Repressie wordt tegenwoordig bijvoorbeeld geassocieerd met het vroegere regime van Nazi-Duitsland of het huidige Noord-Korea.

Met repressie worden maatregelen of handelingen bedoeld, die als voornaamste doel hebben om bepaald gedrag of een bepaalde groep te laten conformeren tot de gewenste norm. In andere woorden, een land dat een repressief beleid voert, zal iedereen die zich tegen dit beleid uitspreekt aanpakken door deze personen op te sluiten of erger. Repressie is hiermee een zeer effectief middel in een totalitaire staat. Dit is kort gezegd een land waar de machthebbers het dagelijkse leven van mensen zo goed als kan proberen te controleren. Door repressie zorgt men dat het aantal personen dat zich tegen de machthebbers keert, beperkt wordt tot een minimum.

Een van de bekendste voorbeelden van een repressief beleid was dat van Nazi-Duitsland. In de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw werd repressie hier vooral gebruikt om politieke tegenstanders van het Nazi regime uit te schakelen. Deze werden overgeplaatst naar zogenaamde heropvoedingskampen. Een paar jaar later werden repressieve maatregelen gebruikt om joden op te sporen en te deporteren. Een land waar men tegenwoordig een zeer repressief beleid voert is Noord-Korea. Mensen worden hier door allerlei maatregelen in het gareel gehouden en dissidenten worden zonder proces opgesloten.

Naast de onderdrukking van mensen kan repressie ook het opsporen en bestraffen van collaborateurs betekenen. De term repressie wordt met name in België op deze manier gebruikt. Bij de opsporing van collaborateurs tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog heeft men het dan ook over repressie.