Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 27-09-2016

2016-09-27

Pyromaan

betekenis & definitie

Een pyromaan is een brandstichter die handelt vanuit een ziekelijke neiging. Pyromanie wordt daarom ook wel ‘vuurzucht’ genoemd.

Een pyromaan is iemand die een onbedwingbare behoefte heeft om brand te stichten, en vervolgens de brand te zien woeden. Een pyromaan is gefascineerd door vuur. Wanneer de brand woedt, slaat een pyromaan vaak zelf alarm of helpt hij de slachtoffers.

De stoornis waar pyromanen aan lijden, wordt in het DSM-IV (een Amerikaans handboek voor psychische stoornissen) beschreven als een impulsbeheersing. Er zijn meerdere criteria. Dit zijn: het opzettelijk en doelbewust stichten van brand op meer dan één plaatsen, het gevoel van spanning en affectieve opwinding voor de brandstichting, een fascinatie voor vuur en de dingen die hierbij horen en het bevredigende gevoel bij het veroorzaken van brand of het zien van de gebeurtenissen die hierna komen.

De laatste is dat de brand wordt gesticht omdat deze persoon een psychische stoornis heeft, en dus niet wordt gedaan vanuit bijvoorbeeld financiële overwegingen, woede of wraak of als gevolg van sociopolitieke ideologie.