Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 29-06-2016

Psychiatrie

betekenis & definitie

De psychiatrie is een medische wetenschap die zich bezighoudt met onderzoek, diagnose en behandeling van psychische aandoeningen.

Het hoofddoel van psychiatrie is het verlichten van psychisch lijden. Dit lijden is een gevolg van psychiatrische aandoeningen en het vergroten van de psychisch welstand van de patiënt en de omgeving van de patiënt.

In de psychiatrie wordt in principe gebruik gemaakt van een medische aanpak. Toch heeft de psychiatrie zijn eigen kernmerken die veel verschillen van de somatische(lichamelijke) geneeskunde. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van verschillende soorten gesprekstherapieën, therapieën zonder gesprekken en geneesmiddelen zoals antibiotica en antidepressiva.

In België en Nederland kunnen mensen in de psychiatrie tegen hun zin in worden vastgehouden en wellicht worden behandeld. Dit kan echter alleen als zij mogelijk zelfmoord willen plegen of (ernstige) zelfverminking willen aanbrengen.

Psychiaters beoefenen de psychiatrie. Toch zijn er ook veel andere personen die zich bezighouden met het behandelen van patiënten, zoals klinisch psychologen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, sociotherapeuten en maatschappelijk werkers. Wel zijn psychiaters, naast de huisarts en de verpleegkundige specialist, de enigen die medicatie voor mogen schrijven. In de psychiatrie zijn er behandelbare en onbehandelbare aandoeningen. Er bestaan medicamenten die met wisselend succes de symptomen onderdrukken. Medicijnen die de oorzaak van de ziekte verhelpen, zijn er nog niet.