Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 01-04-2016

Positieve psychologie

betekenis & definitie

Positieve psychologie staat voor wat men gelukkig maakt en gaat uit van positieve ervaringen en eigenschappen. De positieve psychologie is een van de stromingen binnen de klassieke psychologie.

Deze stroming richt zich op de mogelijkheden en houdt zich afzijdig van klassieke psychologie, die richt zich op psychologische problemen als angst.Bij de positieve psychologie wordt juist aandacht geschonken aan begrippen als geluk en liefde. Daarnaast wordt de aandacht gevestigd op kwaliteiten van mensen en niet waarom men ergens niet over beschikt. Het woord negatief komt in de positieve psychologie niet voor.

De positieve psychologie kwam voor het eerst aan bod in 1998 dankzij professor en psycholoog Martin Seligman en is daarom nog vrij ‘nieuw’. Seligman ontdekte tijdens zijn onderzoek naar aangeleerde hulpeloosheid, dat bij een aantal mensen totaal geen sprake was van hulpeloosheid en dat ging niet veranderen. Daarom begon Seligman zijn aandacht te richten op wat deze groep onderscheidt en waar zij de kracht van halen om positief te blijven. Ook andere psychologen steunden deze nieuwe stroming.

Ook de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csiksentmihalyi, de andere grondlegger van het begrip, liet de de positieve psychologie aan bod komen. Hij en Seligman gingen uit van drie verschillende termen binnen de positieve psychologie: ervaringen, eigenschappen en instituties. Positieve ervaringen van mensen zijn volgens de twee psychologen gebaseerd op hoop, liefde en geluk. Positieve eigenschappen als eerlijkheid, vriendelijkheid en doorzettingsvermogen, bepalen de positieve instelling van een mens. Daarnaast zouden bepaalde positieve intuïties het verschil kunnen maken door niet het probleem in kaart te brengen maar de mogelijkheden en oplossingen.

Men kan ook zelf kracht putten uit de positieve psychologie. Een veelvoorkomende opdracht is het opschrijven wat men dwars zit en waar men juist positief over is. Met de positieve kant moet men verder aan de slag.