Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 12-04-2015

Porselein

betekenis & definitie

Porselein is een vorm van harde keramiek die vaak fijn is gedecoreerd. Het wordt gemaakt met fijne en dunne porseleinaarde, ook wel kaolien genoemd.

Deze vorm van keramiek is ontstaan in China.De porseleinaarde wordt in een mal gegoten en in de oven gestopt. Nadat het porselein gebakken is, wordt het geglazuurd en nogmaals in de oven gezet. Na het bakken is de keramiek erg hard en het servies laat dan ook geen water door. Porselein komt in verschillende vormen voor, van slabakken, theekoppen, borden en vazen tot toiletpotten en wastafels. De decoratie van porselein is vaak erg fijn gemaakt en kan onder en boven het glazuur worden aangebracht, deze technieken heten op-glazuur en onder-glazuur.

Er wordt vooral gebruik gemaakt van de eerste techniek. Dat is goedkoper en men heeft dan meer kleuren ter beschikking. Diktes van schaaltjes en vaasjes zijn erg verschillend, soms zijn ze zo dun dat ze doorschijnend zijn. Porselein komt oorspronkelijk uit China, waar het is ontstaan. Dankzij de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd het ook naar Nederland geëxporteerd.