Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 29-06-2016

Pneumonie

betekenis & definitie

Pneumonie is een ander woord voor longontsteking. Pneumonie is een aantasting van het longweefsel door een ontsteking.

De ontsteking die het longweefsel aantast, wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of andere micro-organismen. Er wordt van een bronchopneumonie gesproken als de ontsteking zich uitbreidt langs de bronchiën over de gehele long. Als de bacterie zich beperkt tot een longkwab of een segment van een longkwab, wordt er gesproken van lobaire pneumonie.

Pneumonie is een veel voorkomende ziekte. Vroeger zorgde deze ziekte vaak voor een dodelijke afloop. Dit is echter verminderd sinds de komst van antibiotica en het tijdig behandelen van de ziekte. Tegenwoordig sterft minder dan vijf procent van de patiënten aan pneumonie.

Er bestaat geen immuniteit tegen pneumonie, daarom kan iedereen besmet worden. De bacteriën die de ziekte kunnen veroorzaken, komen altijd in de neus- en keelholte voor. Vaak gaan mensen met een slechte weerstand dood aan de ziekte, zoals bejaarden, kinderen en personen die zijn verzwakt door een andere ziekte.

Na een verwaarloosde verkoudheid of een andere virusziekte, treedt een bacteriële pneumonie vaak abrupt op. Hierbij kunnen meerdere symptomen optreden, zoals koude rillingen, een snelle stijging van de lichaamstemperatuur en een versnelde hartslag. Ook wordt er pijn in de borst, zij of schouder gevoeld door de patiënt en vaak is inademen erg pijnlijk. Hoofdpijn, braken en lusteloosheid treden ook op.