Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 19-02-2010

Penis

betekenis & definitie

De penis behoort samen met de balzak tot de uitwendige geslachtsorganen van een man en wordt gebruikt bij het urineren of, in stijve toestand, bij seksualiteit, waaronder geslachtsgemeenschap.

Een penis bestaat hoofdzakelijk uit drie zwellichamen. De urinebuis loopt onder het onderste zwellichaam door en eindigt in de eikel, het ronde uiteinde van de penis. De eikel is al dan niet afgedekt door de voorhuid; het weg laten halen van dit stukje huid kan zowel culturele, religieuze of medische redenen hebben.
Urineren vindt plaats wanneer de penis is slappe toestand verkeerd. De urine verlaat via de urinebuis in de penis het lichaam van de man. Een slappe penis is tussen de 6 en 13 centimeter lang. Wanneer een man opgewonden raakt, vullen de zwellichamen in de penis zich met bloed en ontstaat een erectie. In deze stijve stand kan de penis tussen de 12 en 21 centimeter lang zijn. Met een erectie is het mogelijk om de penis bij de vagina van een vrouw in te brengen. Een zaadlozing als gevolg van geslachtsgemeenschap kan leiden tot zwangerschap.