Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 18-05-2016

2016-05-18

Peijnenburg

betekenis & definitie

Peijnenburg, voluit Koninklijke Peijnenburg B.V., is een grote, Nederlandse onderneming die voornamelijk bekend is geworden door de productie van ontbijt- of peperkoek.

In 1883 start Harry Peijnenburg in Geldrop (Brabant), met het bakken van beschuit, koek en banket in zijn bakkerij. Hoewel de toenmalige peperkoeken niet onbekend waren bij vele Nederlanders, er zijn aanwijzingen dat de koek in de 17e eeuw ook al in sommige plekken werd gegeten, zorgde Harry Peijnenburg voor een trouwe klantenkring door buiten werktijden bestellingen te bezorgen. Het bedrijf, genaamd Peijnenburg, groeide in de resterende jaren van de negentiende eeuw en de beginjaren van de twintigste eeuw geleidelijk. In 1915 wordt het bedrijf verdeeld onder de twee zoons van Harry Peijnenburg, een deel gaat zich specialiseren in brood en banket, de andere richt zich meer op koek en banket.

Eind jaren ‘20 van de vorige eeuw breekt een economische crisis uit, waardoor veel bedrijven in zwaar weer zitten. Door een, zeker voor die tijd, slimme marketingtruc, lukt het Peijnenburg als een van de weinig bedrijven om winst te maken tijdens deze periode. Dit succes wordt grotendeels toegeschreven aan de introductie van de surprisekoek, een peperkoek waarbij altijd een kleinigheidje was inbegrepen. Hoewel het hier slechts ging om een potlood of een stuk gum, konden veel mensen de actie waarderen, waardoor Peijnenburg een zeer trouwe klantenkring op wist te bouwen.

Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot het begin van de 21ste eeuw weet Peijnenburg de trouwe klantenkring vast te houden. Hoewel de productiemiddelen en het assortiment door de jaren heen worden verbeterd en aangevuld, blijft men bij Peijnenburg vast houden aan het ambachtelijke karakter van peperkoek.