Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-04-2015

2015-04-08

Paralympische Spelen

betekenis & definitie

De Paralympische Spelen is een sportevenement voor gehandicapte sporters. Het is een afgeleide van de Olympische Spelen en vindt om de vier jaar plaats.

De Paralympische Spelen vonden voor het eerst in 1960 in Rome plaats. Tijdens de eerste drie edities deden er alleen sporters in een rolstoel mee aan het sportevenement. Vanaf 1976 mochten voor het eerst sporters met geamputeerde lichaamsdelen of een visuele beperking meedoen. In hetzelfde jaar vonden ook voor het eerst de Paralympische Winterspelen plaats. De Olympische Spelen en Paralympische Spelen worden in hetzelfde jaar gehouden. Sinds 1988 vinden beide Spelen ook plaats in dezelfde stad, wat sinds 2012 zelfs verplicht is geworden.
Bij de Paralympische Spelen doen alleen sporters mee met allerlei verschillende lichamelijke beperkingen. Deze beperkingen zijn onderverdeeld in zes categorie├źn om op die manier de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Bij zwemmen wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen sporters die bepaalde ledematen missen en sporters die blind zijn.