Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Pannenkoek

betekenis & definitie

Een pannenkoek is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem, ei, melk en zout en vaak wordt aangevuld met een zoete of hartige vulling. De pannenkoek kan zowel koud als warm worden gegeten.

De pannenkoek is een Nederlandse traditie. In Nederland, maar ook België, bestaan vele pannenkoekenrestaurants. Ook internationaal is er aandacht voor de pannenkoek als Nederlandse traditie en er bestaan wereldwijd verschillende varianten. Zo zijn er de Blini's uit Rusland, kleine pannenkoeken van boekweitmeel die met een hartige vulling (bijvoorbeeld kaviaar) worden gegeten. In Duitsland zijn er de Palatschinken, een dunnere en fijnere variant op de Nederlandse pannenkoek. De Franse crêpe, eerder een flensje, is een zeer dunne pannenkoek, terwijl de pancake uit Amerika door de rijsmiddelen in het beslag weer dikker is. De pannenkoek is zo populair geworden dat ze zelfs al voorgebakken in het koelvak van de supermarkt te vinden zijn.
Verder is Pannekoek een kleine streek in de gemeente Groningen, die aan de westrand van de gemeente ligt bij de grens met de gemeente Zuidhorn. Ook wordt de term pannekoek in de beroepsvaart gebruikt als aanduiding voor de ankerbol die wordt gevormd door twee haaks in elkaar gestoken schijven.