Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Nuanceren

betekenis & definitie

Het woord 'nuanceren' betekent het gedetailleerder maken van een bepaalde situatie of uitspraak. Wanneer iemand iets nuanceert, belicht hij of zij meerdere dimensies van een bepaalde situatie, waardoor een vollediger beeld van deze situatie ontstaat.

Het nuanceren van bepaalde situaties of uitspraken wordt voornamelijk gedaan wanneer er ten onrechte een bepaald, vaak negatief, beeld dreigt te ontstaan van die situatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand heel zwart-wit stelt: "Honden stinken." Op dat moment dreigt het negatieve beeld te ontstaan dat honden in het algemeen stinken. Een hondenliefhebber zal op dat moment kunnen opstaan om die uitspraak te nuanceren. Bijvoorbeeld door te vertellen dat honden niet per definitie stinken, maar dat dit ook ligt aan het ras, vachtverzorging, leeftijd en of een hond nat is of niet.
Door meer details aan te brengen - te nuanceren - wordt de uitspraak niet volledig ontkracht, maar wel worden meerdere kanten van de situatie "honden stinken" belicht. Door te nuanceren krijgt men de kans bepaalde situaties in een ander daglicht te zien. In plaats van nuanceren wordt ook vaak 'nuances aanbrengen' gezegd. Meestal kunnen deze termen in elkaars plaats worden gebruikt. In het geval van het aanbrengen van dimensies in kleuren, is de term 'nuanceren' echter minder gangbaar. Een kapster die haren aan het verven is zal niet snel zeggen "ik zal uw haarkleur even nuanceren." In plaats daarvan zal ze zeggen "ik zal verschillende nuances aanbrengen in uw haarkleur."