Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 30-03-2015

Nouveau Roman

betekenis & definitie

De Nouveau Roman is een Frans type novel dat ingaat tegen de klassieke literaire genres. Dit novel-type ontstond in het jaar 1950 en geeft een koele, objectieve beschrijving van voorwerpen en mensen.

De Nouveau Roman is waarschijnlijk ontstaan als reactie op de economische crisis en de daarmee samenhangende werkeloosheid. De blik van de maatschappij werd dan ook meer naar binnen gericht dan naar buiten. In de literatuur komt dan ook veel een gesloten circuit voor waaruit men niet kan ontsnappen. De personages in de boeken zijn vaak bezig met het hier en nu. Daarnaast wordt er veel met de vertelvorm ge√ęxperimenteerd, door bijvoorbeeld de chronologie weg te laten, en verschillende perspectieven naast elkaar te gebruiken.
De mens is in de Nouveau Roman, meer een object dan een mens. Mensen hebben geen naam, en geen karakter. Alleen de rariteiten die de personages hebben worden besproken. Daarnaast wordt er veelal in de derde persoon enkelvoud geschreven.
Vooraanstaand aan de Nouveau Roman stond de Franse schrijver en filmmaker, Alain Robbe-Grillet. Hij publiceerde een reeks van artikelen met daarin de basis en de toekomst van de novel. Deze artikelen werden later bij elkaar gebracht in het boek Pour un Nouveau Roman.