Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 16-05-2011

Nieuwsgierig aagje

betekenis & definitie

Een nieuwsgierig aagje is een Nederlands begrip om aan te geven dat iemand erg nieuwsgierig is. Het begrip komt uit het verhaal: 'Kluchtigh Avontuurtje van 't Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen'.

Het verhaal gaat over Aagje, de nieuwsgierige vrouw van een smid uit Enkhuizen. Aagjes man wordt vaak bezocht door de schipper Freekbuur, die dan vertelt over zijn reizen. Aagje wordt nieuwsgierig naar die verre gebieden en op een dag reist zij in het bezit van honderd gulden samen met Freekbuur af naar Antwerpen. Daar ontmoet Aagje een man, waarvan ze denkt dat het haar neef is. Ze vertelt hem alles over zichzelf en over het bedrag dat ze bij zich heeft.

De man laat Aagje de stad zien en voert haar uiteindelijk dronken. Met haar geld trakteert hij zijn vrienden op drank en Aagje wordt op de stoep voor een deftig huis gelegd, waar Freekbuur haar weer terugvindt. Aagje huilde nog lange tijd vol schaamte over datgene wat haar overkomen was. Het begrip 'een nieuwsgierig aagje' wordt niet met hoofdletters geschreven, omdat het niet langer om een eigennaam gaat.