Musical betekenis & definitie

Musical is een vorm van theater waar zang, muziek, tekst en dans een grote rol in spelen.

Eind 19e eeuw ontstond de musical in New York. Het was toen een combinatie van een theaterstuk en een opera. Op Broadway in New York en West End in Londen staan toonaangevende theaters als het om musicals gaat.

In Nederland zijn musicals vanaf de jaren ‘50 te zien, maar deze werden geïmporteerd vanuit Amerika. De eerste Nederlandse producties zijn van Annie M.G. Schmidt en Harry Blankers. In de jaren ‘70 kwamen Jos Brink en Frank Sanders met de musical Maskerade, die meteen een groot succes werd. Joop van den Ende kwam begon de jaren 80 met het produceren van musicals. Zijn musicals waren grootschaliger en ‘Amerikaanser’ dan de musicals van Schmidt, Blankers, Brink en Sanders. Hij opende verschillende musicaltheaters onder andere in Scheveningen en Utrecht en de musicals die daar speelde kende geen eindtijd. Zolang er iedere keer genoeg mensen een kaartje hadden besteld ging de musical spelen.

In Nederland zijn musicals erg populair. In vergelijking met andere landen gaan er veel mensen naar musicals en worden er veel stukken geproduceerd. Een grote productiemaatschappij van musicals is Stage Entertainment. Elk jaar presenteert Stage Entertainment zo’n 4 a 5 nieuwe musicals.Musicals worden vaak geassocieerd met lage cultuur. Volgens kunstcritici zijn musicals soms te toegankelijk en oppervlakkig.

Gepubliceerd op 06-06-2016