Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 27-09-2016

Morbiditeit

betekenis & definitie

Morbiditeit is een ziektecijfer. Het geeft de verhouding aan van het aantal lijders aan een bepaalde ziekte tot de gehele gemeenschap binnen een bepaalde tijdsspanne.

De morbiditeitsgraad is een kengetal dat de mate van voorkomen van een bepaalde ziekte aangeeft. Deze wordt gemeten door het aantal mensen per eenheid van een bevolking dat wordt getroffen door een ziekte. De term morbiditeit wordt ook geregeld gebruikt om de verhouding aan te geven van het aantal personen dat na een bepaalde ziekte een blijvende handicap hier aan over houdt, ten opzichte van de personen die geen blijvende handicap ontwikkelen. Meestal gaat de morbiditeitsgraad over een periode van één jaar, maar dit is niet noodzakelijk. Vaak wordt de morbiditeitsgraad gemeten op het aantal mensen per duizend, tienduizend of honderdduizend.

De morbiditeit verschilt bij bepaalde infectieziekten bij vier verschillende soorten. Dit zijn: bij verschillende leeftijdsgroepen, landstreken, seizoenen en bij bepaalde zwakkere groepen.

De morbiditeitsgraad staat in contact met de mortaliteitsgraad. Deze geeft het aantal mensen aan dat aan een ziekte sterft, in verhouding tot het aantal mensen dat aan de ziekte lijdt.