Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 20-05-2013

Moorkop

betekenis & definitie

De moorkop is een klein soezengebakje, gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. Bovenop deze lekkernij zit een klein toefje slagroom en een enkele keer een stukje fruit.

De moorkop wordt vaak verward met een Bossche bol, maar naast de grootte, zit er ook een ander verschil tussen de beide delicatessen. Zo is de volledige binnenkant van een moorkop net zoals een soesje, gemaakt van luchtig deegwaren. Bij een Bossche bol is alleen het buitenste laagje gemaakt van soezenbeslag, binnenin zit enkel slagroom. Ook de chocolade die voor de moorkop gebruikt wordt is anders. De naam moorkop betekent negerhoofd of zwart paard.

Deze vergelijking werd gemaakt vanwege de chocoladelaag. De naam zou ontstaan zijn doordat iemand riep dat het gebakje op een moorkop leek. Die uitspraak verwijst naar de koppen van moren en negers die boven de gevels van huizen hingen. Het gebakje ontstond in een pand in Den Bosch dat de Moriaan werd genoemd.