Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 29-03-2016

Midlifecrisis

betekenis & definitie

De midlifecrisis is de psychologische fase van het leven die men kan meemaken op een leeftijd tussen de 35 en 50 jaar oud. Men omschrijft de fase vaak als confronterend omdat er een besef is van ouder worden.

De behoefte om weer jong te zijn en zich zo te gedragen,Het woord zegt het al, een midlifecrisis is een crisis die iemand met zichzelf heeft als diegene ongeveer op de helft van zijn leven is. Iemand die in een midlifecrisis zit, heeft vaak het gevoel dat hij of zij haast moet maken in zijn leven. Lang gekoesterde dromen of hobby’s komen dan aan het licht en men vindt dat het tijd wordt om deze nu waar te maken. Een voorbeeld is een man van vijftig die altijd al een eigen motor heeft willen hebben en er nu een koopt.

Een midlifecrisis wordt ook wel een identiteitscrisis genoemd omdat men zich weer jong gaat gedragen en het gevoel heet dat ‘het nu of nooit is’. Men mist zijn vroegere ‘ik’ en wil terug naar de tijd dat hij of zij jong was. Wie zich in een midlifecrisis bevindt, loopt veelal met vragen rond over zijn leven. Wat heeft diegene al bereikt en wat heeft hij of zij altijd al willen doen, zijn daar voorbeelden van.

Niet iedereen ervaart een midlifecrisis in zijn leven, uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de Nederlands hier last van heeft. Mannen zijn er gevoeliger voor dan vrouwen. Maar zowel vrouwen en mannen kunnen een midlifecrisis ervaren vanwege lichamelijke veranderingen. De midlifecrisis wordt vaak ondergebracht in de verschillende fases van het leven zoals: baby, peuter, kind, tiener en volwassene. Na de volwassen fase volgt de midlifecrisis en uiteindelijk belandt men in de fase als senior.