Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 27-09-2016

Metabolisme

betekenis & definitie

Het metabolisme is het geheel van processen van omzettingen van voedsel in de cellen van een lichaam. Dit wordt ook wel stofwisseling genoemd.

Metabolismos komt het uit Grieks en betekent letterlijk verandering of omzetting. Het metabolisme is het geheel van biochemische processen in de cellen en organismen. Enyzmen zijn erg belangrijk in dit proces.

Er wordt binnen het metabolisme onderscheid gemaakt tussen twee manieren van stofwisseling. Dit zijn het anabolisme, dat het opbouw van stoffen met het gebruik van energie is. De tweede is het katabolisme, dit is de afbraak van complexere stoffen waarbij er juist energie vrijkomt.

Tot de stofwisselingen behoren dus de opbouw en afbraak van weefsel, de verbranding van stoffen om warmte en energieproductie te creëren en de omzetting van substraten, zoals voedingsmiddelen, in lichaamsbestanddelen.

De stofwisseling wordt beïnvloed door allerlei soorten ziekten. Wanneer iemand aan een stofwisselingsziekte of –anomalie lijdt, is diegene ziek doordat bepaalde stofwisselingsprocessen een afwijking of verstoring veroorzaken.