Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-06-2016

2016-06-06

Memo

betekenis & definitie

Een memo is een klein briefje waar informatie opstaat waar men zich aan moet herinneren.

Het woord ‘memo’ komt uit het Engels, en stamt af van ‘memorandum’ wat vrij vertaalt ‘iets wat herinnerd moet worden’ betekent. Het Nederlandse woord voor memo is kattenbelletje, maar dit woord wordt bijna niet meer gebruikt.De schrijver van een memo richt het briefje vaak tot zichzelf. Op het briefje staat informatie waaraan hij later herinnerd moet worden. Denk hierbij aan een telefoonnummer, boodschappenlijstje of een tijdstip waarop een afspraak is gepland.

Een memobriefje heeft een klein formaat. Een veel voorkomend briefje dat als memo wordt gebruikt is een post-it. Dit zijn papiertjes van 8x8 centimeter waar een lijmrandje aan de achterkant zit. Op die manier kan het briefje aan bijvoorbeeld de koelkast worden geplakt.

Als men een memo schrijft die gericht is naar anderen is het belangrijk dat er bepaalde informatie wordt genoemd. Het belangrijkste is dat de informatie kort en bondig wordt gebracht en er niet meer informatie op staat dan nodig is. Er staat dus geen achtergrondinformatie op. De vragen wie, wat, wanneer, waar en eventueel hoe moeten beantwoord worden want alleen zo is de boodschap duidelijk en zet de memo aan tot actie. Daarnaast is het handig om boven aan de memo het onderwerp te zetten, zo weet men voor het lezen al of het relevant voor hem of haar is.