Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 09-03-2016

2016-03-09

Meldonium

betekenis & definitie

Meldonium is een medicijn dat met name wordt gebruikt ter bestrijding van chronische hartklachten. Meldonium is echter vooral bekend geworden als relatief nieuwe vorm van doping, waaraan steeds meer sporters zich schuldig hebben gemaakt.

Het medicijn meldonium is al een tiental jaar op de markt en wordt voornamelijk gebruikt voor mensen met chronische hartklachten. Hoewel de precieze werking van het medicijn nogal gecompliceerd is, hebben sommige studies uitgewezen dat het de kwaliteit van het leven van chronische hartpatiënten kan vergroten. Het medicijn geeft energie en zorgt ervoor dat men redelijk tot goed kan functioneren in het dagelijks leven, zodat men zo min mogelijk wordt geconfronteerd met de hartklachten. Er zijn ook studies die beweren dat het effect van meldonium op de levenskwaliteit van hartpatiënten niet eenduidig is aangetoond.

Hoewel meldonium wordt geproduceerd als medicijn, zijn er in het begin van 2016 verschillende sportschandalen boven water gekomen over het gebruik van meldonium als vorm van doping. Omdat meldonium is bedoeld om zuurstof makkelijker door het hart te laten lopen, zou het innemen van het medicijn gelijk staan aan een groter uithoudingsvermogen. Hoewel hiervoor geen uitsluitend bewijs is gevonden, verondersteld men dat meldonium het uithoudingsvermogen van niet-hartpatiënten lichtelijk kan vergroten.

Enkele bekende sporters bij wie het gebruik van meldonium tijdens een wedstrijd is geconstateerd zijn de bekende tennisster Maria Sharapova en de wielrenner Eduard Vorganov. Uit recent onderzoek blijkt dat meldonium op dit moment vooral populair is bij sporters in Oost-Europese landen. Daarnaast vermoeden sommigen dat een groot deel van de Russische atleten ten tijde van de Winterspelen in Sotsji meldonium heeft gebruikt.