Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-12-2016

2016-12-06

Mediaweigeraar

betekenis & definitie

Een mediaweigeraar is een burger die de traditionele, geïnstitutionaliseerde media, zoals een televisie journaal en kranten, niet gelooft en eigen interpretaties van andere bronnen verspreid. Een mediaweigeraar verkrijgt nieuws uit alternatieve bronnen, bijvoorbeeld burgers die bepaalde gebeurtenissen zelf hebben vastgelegd.

Een mediaweigeraar is iemand die de berichten van geïnstitutionaliseerde media als eenzijdig of onwaar beschouwd. Volgens een mediaweigeraar vertellen deze vormen van media, zoals een krant of het televisie journaal, nooit het gehele verhaal van een bepaalde gebeurtenis of een bepaalde ontwikkeling.

Om deze reden besluit een mediaweigeraar om zelf nader op zoek te gaan naar nieuwsberichten. Een mediaweigeraar verkrijgt zijn of haar nieuws bijvoorbeeld via een weblog of beelden van burgers die bij de betreffende gebeurtenis waren. Door het wereldwijde gebruik van internet en smartphones is het mogelijk voor burgers om zeer snel nieuws van de grond te verspreiden. Een mediaweigeraar is vaak op zoek naar nieuws dat zo dicht mogelijk bij de daadwerkelijk gebeurtenis staat.