Malware betekenis & definitie

Malware is software die wordt gebruikt om de werking van computers te verstoren of over te nemen. De naam malware is een samentrekking van de Engelse woorden malicious software, wat zoiets betekent als kwaadaardige software.

Onder malware wordt alle software gezien die gemaakt is met kwaadwillende doeleinden. Deze doeleinden kunnen uiteenlopen tot het verstoren of lam leggen van een computer tot het toegang krijgen van gevoelige informatie of het compleet overnemen van de computer. Malware installeert zichzelf vrijwel altijd via gaten binnen andere software. Deze zogenaamde gaten kunnen worden misbruikt om malware binnen te laten op de computer. Malware wordt tevens verspreid via websites, vaak betreft het hier louche sites met porno, cracks of gratis mp3’s. Ten slotte kan malware ook toegang verschaffen tot een computer wanneer het bijvoorbeeld op een USB stick staat die aan de computer wordt gekoppeld.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen diverse soorten malware. Hoewel iedere soort anders functioneert, ligt de kern in de werking in het ontwrichten van het gebruik van de computer. Zo zijn er soorten malware die zich als een ander programma voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn, deze worden toepasselijk Trojaanse paarden genoemd. Andere bekende malware neemt als het ware bepaalde documenten of besturingsprogramma’s op een computer over en laat deze pas gaan als de eigenaar een geldbedrag overmaakt. Deze worden ook wel Ransomware genoemd. Daarnaast zijn er zogenaamde wormen, die zich snel verspreiden over een netwerk en overal schade aanrichten.

Laatst bijgewerkt 27-06-2016