Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 01-06-2016

2016-06-01

Luguber

betekenis & definitie

Het begrip luguber betekent angstaanjagend, onprettig of beangstigend. Een gebeurtenis, verhaal of film kan luguber zijn.

Het woord luguber is afkomstig van het Latijnse woord Lugubris, dat rouwen betekent of van het Franse Lugubre, dat treurig en akelig betekent. Tegenwoordig wordt het begrip ‘luguber’ niet gebruikt om rouw uit te drukken, maar om een bepaalde sfeer uit te drukken. Luguber betekent nu angstaanjagend, onprettig, beangstigend en griezelig.

In de media wordt het woord ‘luguber’ vaak gebruikt bij een moordzaak waarbij het slachtoffer op een macabere manier om het leven zijn gebracht. Ook wordt het woord ‘luguber’ vaak gebruikt bij een griezelfilm of thriller. Luguber omschrijft in deze situatie de sfeer in het boek of film.

Wat mensen luguber vinden verschilt per cultuur. Zo is het in Mexico gebruikelijk om bij Halloween de dood te vieren. Tijdens het feest, dat in Mexico tot 2 november duurt, worden altaren gemaakt om de geesten thuis te verwelkomen. Vaak gaan ze ook naar begraafplaatsen om overleden familieleden te eren. Dit soort activiteiten zijn in Nederland niet gebruikelijk en velen zullen dit luguber vinden. Er is dus geen duidelijke betekenis van luguber. Het verschilt namelijk per cultuur of zelfs per persoon wat luguber wordt geacht.