Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-03-2016

2016-03-22

Lucratief

betekenis & definitie

Lucratief is iets onaantastbaar waar veel geld mee verdient wordt. Zo kan een handel lucratief zijn, maar ook een studie of een aanbod.

Synoniemen voor lucratief zijn dan ook ‘winstgevend’, ‘voordelig’ en ‘ lonend’. Het woord lucratief stamt af van het Latijnse woord ‘lucrum’ dat ‘de winst’ of ‘het voordeel’ betekent.

Eén van de bekendste en meest lucratieve handels van Nederland is de moedernegotie, ook wel ‘moeder aller handel’ genoemd. Tijdens deze moedernegotie, die vanaf de late middeleeuwen rond 1430-1440 werd gedreven, handelde de kooplieden van Amsterdam met de landen rond de Oostzee. Hierdoor groeide Amsterdam uit van een nietszeggende stad tot de stapelplaats van Europa en tot het economische centrum van Holland. Deze lucratieve handel legde de basis voor de Gouden Eeuw.

Tegenwoordig wordt lucratief ook gebruikt wanneer men een buitengewone beloning ontvangt voor het werk dat men doet. Deze beloning noemt men dan een lucratief belang. Men spreekt van lucratief belang wanneer men voor het werk dat men doet niet alleen salaris krijgt, maar bijvoorbeeld aandelen of andere effecten.