Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 01-06-2016

2016-06-01

Loverboy

betekenis & definitie

Een loverboy is een man die meisjes door middel van verleidingstechnieken versiert en uiteindelijk dwingt de prostitutie in te gaan of andere illegale activiteiten te laten uitvoeren.

Loverboys kiezen hun slachtoffer bewust uit. Vaak zijn dit jonge meisjes die nog weinig ervaring hebben met jongens en relaties en de aandacht van hen erg fijn vinden. Door de aandacht, eventuele cadeautjes en complimenten wordt het meisje verliefd op hem. Doordat zij zo verliefd is, merkt ze niet op dat de loverboy haar steeds verder afsluit van haar omgeving en zo een breuk met haar ouders ontstaat. Als het meisje geen contact meer heeft met vrienden en familie is zij compleet afhankelijk van de loverboy. Dat is het moment waarop de loverboy misbruik van het meisje maakt door haar te dwingen de prostitutie in te gaan of andere illegale activiteiten voor hem uit te voeren. Het geld wat zij met deze werkzaamheden verdiend moet zij afgeven aan de loverboy.

Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland gebruikt men loverboytechnieken. Bij ongeveer 40% van de slachtoffers van mensenhandel kwam verliefdheid voor de dader voor.

Sinds 1995 bestaat het begrip ‘loverboy’. Een aantal mannen werden in Utrecht aangehouden omdat zij meisjes hadden gedwongen de prostitutie in te gaan. Een aantal van de meisjes waren nog steeds verliefd op de mannen en stonden buiten het gerechtsgebouw met spandoeken waarop stond ‘laat onze lieffies vrij’. Een journalist schreef hier een stuk over, en introduceerde de term ‘loverboy’.