Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 14-03-2016

Leerprestatie

betekenis & definitie

De leerprestatie is de prestatie van een leerling of student omtrent het functioneren op een onderwijsinstelling.

De leerprestatie uit zich meestal in de vorm van een rapport. Zo krijgt iedere leerling of student voor een toets of tentamen een beoordeling, en dat is meestal een cijfer variërend van een 1 (laagste cijfer) tot een 10 (hoogste cijfer). Al deze cijfers bij elkaar vormen het rapport. Op basis van dit rapport en de observatie van docenten wordt bijvoorbeeld bepaald op welk niveau de leerling of student zit.

Een verbetering van de leerprestatie staat gelijk aan de kwaliteitsverhoging van het onderwijs an sich. Er is dus veel aan gelegen om de leerprestatie nog verder te verbeteren. Daarom is de verbetering van de leerprestatie regelmatig onderwerp in een onderzoek. Meer bewegen, een kleinere klas, meer vrije tijd, beter voeding, excellente leraren en meer competitie zouden allemaal leiden naar een betere leerprestatie.

Er is een verschil tussen de leerprestatie van jongens en die van meisjes in bepaalde vakken. Meisjes zijn over het algemeen beter in alfavakken zoals Nederlands en Engels, Duits en Frans, en Grieks en Latijn. Jongens zijn over het algemeen beter in bètavakken zoals natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Het is een wereldwijd verschijnsel dus volgens wetenschappers is de aanleg voor bepaalde vakken genetisch bepaald.

Wereldwijd gezien scoort Nederland anno 2016 bovengemiddeld wat betreft leerprestatie. We scoren net onder landen als Zuid-Korea, Finland, Canada en Japan, maar boven de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.