Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 01-06-2016

2016-06-01

Lagune

betekenis & definitie

Een lagune is een ondiep meer dat ontstaat tussen een strand en een schoorwal. Een lagune kan ook nog in verbinding staan met zee.

Een lagune ontstaat door stromingsrichtingen. Op die manier ontstaan er schoorwallen die het water afscheiden van de zee. Ook kunnen zandbanken en koraalriffen de zee van de lagune scheiden. Doordat een lagune vaak nog via een kleine inham in verbinding staat met de zee is het water zout, waardoor er veel visserij in natuurlijke lagunes is. Deze inham wordt ook wel zeestraat genoemd en een lagune die erg groot is, wordt ook wel binnenzee genoemd. Voorbeelden daarvan zijn de Middellandse zee, waarvan de Straat van Gibraltar de inham is en de Zwarte zee, waarvan Bosporus de inham is. Een verschil tussen een binnenzee en een lagune is, naast de grote, de afscheiding. Een binnenzee wordt afgesloten door land en niet met zandbanken en koraalriffen zoals bij een lagune.

Naast natuurlijke lagunes bestaan er ook lagunes die door de mens zijn gemaakt. Deze lagunes dienen meestal als groot waterreservoir, waar water dat op het moment niet nodig is wordt opgeslagen. Een bekende lagune is die in Italië. De lagune van Venetië wordt aan de oostkant met de Adriatische ze verbonden door de Golf van Venetië. In de lagune liggen meer dan 120 eilanden waaronder Burano en Murano.