Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-04-2015

2015-04-14

Lachen als een boer met kiespijn

betekenis & definitie

Wanneer iemand lacht als een boer met kiespijn betekent dit dat diegene wel lacht, maar dit niet meent omdat er voor diegene eigenlijk geen reden tot lachen is. Dit wordt ook vaak verraden door het gezicht, dat tijdens het lachen minder vrolijk staat dan normaal gesproken.

De uitspraak kan bijvoorbeeld gedaan worden op het moment dat iemand een spelletje verliest en uit beleefdheid mee lacht met zijn of haar tegenstanders, maar er eigenlijk van baalt verloren te hebben. Een van de tegenstanders zou dan kunnen zeggen: "Piet deed wel vrolijk na het potje klaverjassen, maar hij lachte als een boer met kiespijn." Personen die lachen als een boer met kiespijn doen in feite gemaakt vrolijk.
Het gezegde 'lachen als een boer met kiespijn' is gebaseerd op de manier waarop mensen lachen wanneer ze kiespijn hebben. Kiespijn staat algemeen bekend als een zeer vervelende pijn, waardoor mensen die er last van hebben waarschijnlijk geen reden tot lachen hebben. Waarom in het gezegde juist een boer als voorbeeld is genomen, is niet duidelijk. Waarschijnlijk kwamen er ten tijde van het ontstaan van het gezegde heel veel boeren voor en waren boeren daardoor het meest representatief voor de gemiddelde bevolking.