Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Labiel

betekenis & definitie

Een persoon is labiel wanneer zijn of haar stemmingen zeer wankelbaar zijn, en dus snel wisselen.

Labiliteit valt onder de ‘organische persoonlijkheidsstoornissen’, en komt voort uit het onvoldoende en/of verkeerd verwerken van emoties. Labiel gedrag is vaak de uiting van een groter probleem en kan ernstige vormen aannemen.

Labiel gedrag is dus de oorzaak van een slechte emotionele ontwikkeling. Sommige mensen zijn gevoeliger en daardoor emotioneel kwetsbaarder. Ze laten zich sneller overrompelen door hun emoties, wat leidt tot labiel gedrag. Het is daarom cruciaal dat kinderen opgroeien in een veilige omgeving en positieve aandacht krijgen. Het is bekend dat gepeste kinderen, misbruikte kinderen, kinderen die opgroeiden in armoede of kinderen die een ziekte hebben/hadden eerder geneigd zijn labiel gedrag te vertonen.

Wat labiele mensen heel erg kan helpen om van hun labiliteit af te komen is door over die (oude) emoties te praten. Dit kan in eerste instantie met vrienden of familie, en in een verder stadium met een psycholoog of psychiater. Het is misschien niet de oplossing maar het kan wel de draaglast van het probleem verlichten.
Het tegenovergestelde van labiel is stabiel.