Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Kynologie

betekenis & definitie

Kynologie is de studie omtrent de hond. Het woord kynologie is afgeleid van het Griekse woord ‘Kynos’ dat hond betekent.

Kynologie is geen erkende wetenschappelijke discipline. Het woord wordt voornamelijk gebruikt als vakterm door bijvoorbeeld hondenfokkers en hondentrainers. Een persoon die zich bezighoudt met kynologie noemt men een kynoloog. Een kynoloog is dus iemand met veel verstand van honden, maar soms wordt er ook simpelweg ‘hondenliefhebber’ mee bedoeld.

De Britse John Russel (1795-1883) is een bekend kynoloog. Naast fervent hondenliefhebber was Russel ook een liefhebber van de jacht. Toen hij nog aan Oxford studeerde kreeg Russel een kleine terriër van zijn melkboer. Dit teefje, die de naam Trump droeg, zou de stammoeder worden van een nieuw hondenras die Russel ging fokken voor de jacht. Het hondenras wat hieruit voortkwam noemt men tegenwoordig de Jack Russel Terriër. Naast Russel is de hedendaagse Mexicaanse-Amerikaanse César Milán een bekend Kynoloog. Milán, die de bijnaam ‘The Dog Whisperer’ draagt, heeft een televisieprogramma waarin hij hondeneigenaars helpt met het (her)opvoeden van hun hond.

Kynologie wordt ook wel eens gebruikt om de hondensoort in het algemeen aan te duiden.