KvK-nummer betekenis & definitie

Een KvK-nummer is een reeks van acht cijfers die een bedrijf krijgt als het zich inschrijft in het handelsregister. Alle ondernemingen en rechtspersonen zijn verplicht zich in te schrijven in het handelsregister en hebben dus een KvK-nummer.

Het KvK-nummer is onderdeel van de handelsregisterwet en bedoeld om transparantie in de registratie van ondernemingen te vergroten. Als onderneming ben je verplicht het KvK-nummer te plaatsen op bedrijfscommunicatie zoals een factuur, order of offerte.

Sinds 2011 krijgt een onderneming zowel een uniek KvK-nummer als een uniek vestigingsnummer. Voorheen was het vestigingsnummer een viercijferige toevoeging aan het achtcijferige KvK-nummer. Het nieuwe vestigingsnummer is vast en hoeft niet te worden vermeld op bedrijfscommunicatie.

Zo goed als alle rechtspersonen moeten zich inschrijven in het handelsregister en krijgen dus een KvK-nummer. Start iemand een eenmanszaak, bijvoorbeeld als freelancer, dan moet diegene controleren of het bedrijf voldoet aan de criteria van een onderneming. Afhankelijk daarvan moet men zich dan inschrijven in het handelsregister.

Bij een overname van een bedrijf krijgt de onderneming een nieuw KvK-nummer, zodat het duidelijk is dat er sprake is van een nieuwe eigenaar. Bij het omzetten van de rechtspersoon van bijvoorbeeld NV naar BV hoeft niet altijd een nieuw KvK-nummer opgevraagd te worden.

Laatst bijgewerkt 14-03-2016