Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 25-02-2013

Kristallnacht

betekenis & definitie

De Kristallnacht was een groot en gewelddadig protest tegen de Joden in de nacht van 9 op 10 november 1938 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De term 'Kristallnacht' verwijst naar de glasscherven die overal op straat lagen na de vernielingen.

De aanleiding voor de Kristallnacht was een bezoek van de Jood Herschel Grynszpan aan de Duitse ambassade in Parijs. Op 7 november 1938 was hij daar om te pleiten voor de 12.000 gedeporteerde Poolse Joden uit Duitsland. Deze Joden - waaronder Grynszpan zelf - moesten wachten bij de Poolse grens onder erbarmelijke omstandigheden. Het is niet geheel zeker of Grynszpan alleen voor deze Joden kwam of enkel de ambassadeur wilde vermoorden. In ieder geval loste Grynszpan vijf schoten op de diplomaat die hem weigerde te helpen, Ernst vom Rath, die twee dagen later overleed.

Dit overlijden zag minister van Propaganda Joseph Goebbels als de kans om de Joden de schuld te geven. Na overleg met Hitler gaf hij in een radiobericht toestemming aan de bevolking om een massale opstand tegen de Joden te beginnen. De politie werd verteld niet in te grijpen. Wat volgde was een extreme opstand. Mensen gingen massaal de straat op om woningen, winkels, synagogen en warenhuizen in brand te steken of te vernielen.

Ook was er veel geweldpleging richting Joden: nazileider Heydrich meldde na de Kristallnacht dat er 91 Joden gedood waren. Na de oorlog bleken dit er echter zo'n 236 te zijn. Ook pleegden meerdere Joden zelfmoord. Zo'n 30.000 Joden werden opgepakt en gedeporteerd. De Joden kregen na Kristallnacht de schuld, omdat ze het volgens de nazi's zelf zouden hebben uitgelokt.